Waarop let je bij de aanschaf van een laptop?

De aanschaf van een laptop is niet altijd een makkelijke klus. Allereerst moet je jezelf afvragen waarvoor je de laptop wilt gaan gebruiken. Gebruik je deze voor je thuiswerkplek, op kantoor, wil je er spelletjes op spelen, of gebruik je de computer om foto’s te bewerken met grafische programma’s? Het gebruiksdoel van je computer bepaalt grotendeels hoeveel geheugenruimte je nodig hebt op de harde schijf, hoe snel je processor moet zijn, welk besturingssysteem je kiest enzovoort. Om je op weg te helpen zetten we hieronder de belangrijkste zaken op een rij waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe laptop.

Gewicht en afmetingen

Wie vaak op pad gaat met een laptop, weet hoe belangrijk het gewicht en het formaat van een draagbare computer zijn. Voor onderweg zijn lichtgewicht laptops een prima keuze. Staat de laptop echter het grootste gedeelte van de tijd op een bureau, dan zijn het gewicht en de afmetingen al weer een stuk minder belangrijk.

Beeldschermformaat

De beeldschermen van draagbare computers variĆ«ren in grootte van 10 tot 18 inch. Hierbij vallen de kleine schermen van bijvoorbeeld de netbooks in de categorie 11-13 inch. Deze computers zijn licht en klein, maar de schermen zijn niet echt geschikt om meerdere tabbladen van je browser open te hebben staan. Ze zijn echter zeer praktisch om mee te nemen in bijvoorbeeld de trein. Heb je liever een groter scherm, kies dan voor de categorie 13-18 inch.

Processoren

De sterkte van de processor hangt af van het beoogde gebruik van de laptop. Wie veel op het internet werkt met een netbook, of alleen e-mails leest en af en toe documenten moet opslaan, heeft niet zo’n sterke processor nodig. Voor het kijken van filmpjes en foto’s kan het wel handig zijn om een processor te hebben die hier sterk genoeg voor is.

Besturingssysteem

Elke laptop heeft een besturingssysteem nodig om op te kunnen draaien. De belangrijkste systemen zijn Mac, Windows of Chrome OS. Het Mac OS systeem wordt alleen gebruikt in de MacBooks van Apple. Windows draait op zeer veel modellen laptops en is daarom makkelijk in gebruik. Chrome OS wordt vooral gebruikt op de Chromebooks, voordelige notebooks voor wie veel in de cloud werkt.

Levering

Het is fijn dat de mogelijkheid bij veel winkels bestaat om gratis te bezorgen, maar lange niet elke winkel bezorgt gratis. Bekijk daarom het volgende overzicht waarop je kunt zien waar jouw laptop gratis bezorgd wordt.